MACRO

Duurzame systeeminnovatie

Naar het doorbreken van sociale en technologische lock-in: hoe zorgen we ervoor dat ons enige huis, onze aarde, leefbaar blijft?

Onze visie

Pas als je begrijpt welke factoren onze samenleving vastzetten in oude niet-duurzame patronen is het mogelijk dit te veranderen. Transformatie naar een duurzame samenleving begint met een grondig inzicht in hoe processen van ‘lock-in’ doorbroken kunnen worden.

Antwoorden hierop vinden wij in de innovatie- en transitietheorie, zoals die door - onder anderen - prof. Marko Hekkert is ontwikkeld.

Meer info →

Ervaring en aanbod

Wij passen state-of-the-art wetenschappelijke kennis toe om te analyseren waar duurzame innovatieprocessen op vastlopen en bieden strategisch advies om de transformatie naar een duurzame samenleving te versnellen.

Ook bieden we trainingen en lezingen aan om de kennis en motivatie van betrokken  professionals naar een hoger niveau te brengen.

Meer info →

Door welke bril kijken we?

De weg naar duurzame transformatie is niet makkelijk. Ontelbare regels en diepgewortelde gewoonten leiden tot een sterke voorkeur voor het bekende en bestaande. Als verandering hierdoor niet op gang komt spreken we van ‘lock-in’: we blijven met elkaar de dingen op de bekende manier doen, vaak tegen beter weten in.
Zo’n lock-in is echter wel te doorbreken. Hiervoor is collectieve actie nodig die leidt tot het ontwikkelen van nieuwe duurzame technologieën en het veranderen van de geldende regels en gewoonten die innovatie blokkeren. Als dit proces van gezamenlijk optreden goed verloopt, spreken we van een goed functionerend innovatiesysteem: innovatie verloopt snel en maatschappelijke regels veranderen mee.

Helaas is dit meestal niet het geval, en komen innovaties die we dringend nodig hebben niet of veel te traag op gang. Met onze expertise brengen we het functioneren van innovatiesystemen in kaart én geven we aan wat de meest effectieve strategieën zijn om duurzame innovatie te versnellen.

Onze motivatie

We brengen graag zo veel mogelijk vrije tijd buiten in de natuur door. Natuur verwondert en maakt nederig, brengt troost, rust en een gevoel van verbondenheid. De grutto op de achtergrond staat symbool voor de kwetsbaarheid van de natuur en de opdracht aan ons om deze te herstellen. Als we innoveren dienen we goed voor ogen te houden waartoe we innoveren.

David Attenborough vat dit volgens ons goed samen als hij in zijn prachtige film ‘A life on this planet’ de vraag stelt: hoe kunnen we met de natuur werken, in plaats van tegen de natuur?

Met ons aanbod proberen we een bescheiden bijdrage te leveren
aan het op gang brengen van duurzame transformatie die leidt tot een kleiner beslag op grondstoffen
om in onze behoeften te voorzien,
waardoor de achteruitgang van natuurlijke ecosystemen gestopt
kan worden en gewerkt kan worden aan herstel.

Ervaring & aanbod

Prof. Marko Hekkert is mondiaal een van de leidende wetenschappers op het gebied van duurzame innovatie en transformatie.

Een jarenlange ervaring met het analyseren van innovatie- en transitieprocessen heeft geleid tot een groot aantal publicaties en een grote zichtbaarheid in het internationale wetenschapsveld dat duurzame innovatie en -transitie bestudeerd. Voor meer info over zijn werk zie google scholar.

Wij hebben de belangrijkste inzichten uit het wetenschappelijke werk voor u samengevat in het boek De Innovatiemotor. U kunt dit e-boek hier gratis downloaden (pdf 22MB). Op dit moment werken wij aan een vervolg.

Prof. Marko Hekkert is zeer actief in het maatschappelijk veld dat is gericht op duurzame veranderingsprocessen. Zo is hij lid van de commissie Duurzame Ontwikkeling van de SER, lid van de Reflectiegroep Circulaire Economie, Academisch partner van het Planbureau voor de Leefomgeving, actief betrokken bij Het Groene Brein waarvan jaren als voorzitter van de Raad van Toezicht en Lid van de Strategische Adviesraad van TNO Energy Transition.

Binnen i2L passen we deze kennis en ervaring toe middels het trainen van professionals, het adviseren van organisaties die duurzame verandering initiëren en het aanbieden van inspirerende lezingen.

Contact

I2L | Instituut voor innovatie en leren | Lofoten 33 | 3524 EN  Utrecht
M 06 28 732 219  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  | ....

© 2021 i2L
Niets van deze website mag zonder toestemming worden gebruikt.

Netnog websites